Grunden för lag och rätt

lady-justice-2388500_1920På en arbetsplats som jag jobbade på tidigare i livet hade vi ett mycket öppet samtalsklimat. Vi diskuterade allt från himmel till jord. Det var någonting som jag tyckte mycket om. Vi som jobbade där var både muslimer, ateister och en kristen. Det var jag som var den kristne!

En dag så fick jag frågan: ”Om du fick bevis, tydliga bevis, på att det inte finns någon Gud, vad skulle du göra då?”

En enastående bra fråga! Vad skulle jag göra?

Jag behövde lite betänketid sade jag, men det dröjde inte länge innan jag hade tänkt klart och svarade: ”Jag hade slagit ihjäl alla mina fiender och roffat åt mig allt vad jag hade kunnat!”

”Hm”, tänker du nog precis som mina arbetskamrater, ”det där låter lite hårt och inte särskilt medmänskligt.”

Nej, det är verkligen inte medmänskligt, men, sade jag, när du just nu har tagit bort Garanten för vad som är rätt och fel, samt att det inte längre finns något hot om straff, så varför inte?

Hela vårt västerländska tänk när det gäller lag och rätt bygger i stort på de tio budorden. Så vad är annars rätt och fel?

Ni har antagligen tyckt precis som jag att det borde vara självklart att en viss dom ska falla över den och den brottslingen. Till exempel när jag var ung, så var det en mordrättegång rörande två män som hade slagit ihjäl en tredje. Eftersom det inte gick att bevisa vem av de två som hade utdelat det dödande slaget så blev båda friade från mordåtalet. Det var oerhört frustrerande. Samtidigt kunde en inbrottstjuv begära skadestånd om denne halkade på farstutrappan vintertid, då du inte hade tagit bort hal is från trappan. Detta retade upp den där inre känslan av vad som är rätt och fel, i mig. Hur kan en inbrottstjuv få skadestånd? Många gånger märker vi att det som är självklart fel inte alltid får en fällande dom och vice versa.

En annan fråga man kan fundera över, är hur en stam som varit isolerad i djungeln, och som aldrig stött på ett modernt civiliserat samhälle, ändå kan veta vad som är rätt och fel. Varför tycks vi vara i behov av att skapa regler för vår samvaro? Skulle det inte bara fungera med ett anarkistiskt samhälle där alla skötte sig själva så länge vi inte gjorde ingrepp på någon annans område? Ja, gillar man kaos så är antagligen det en alldeles strålande idé.

Inom Kristna Värdepartiet arbetar vi politiskt och naturligtvis får även vi tampas med alla begrepp som rör lag och rätt. Men vi har en solid grund att stå på om vi står på en kristen värdegrund. Att lagar stiftas demokratiskt är självklart. Men vad gör vi när ett helt samhällssystem har tappat sin moraliska kompass? För konsten att stifta goda och bra lagar är inte en självklarhet, det kan vi helt tydligt och klart se genom historien.

Vi har sett att det har varit lagligt att äga andra människor, så kallat slaveri. Detta praktiseras fortfarande i en del områden i världen. En stor del kvinnor i en del kulturer lever också under liknande förhållanden idag. I tredje riket var det lagligt att industriellt mörda judar för att de just var judar. Även idag verkar detta tyvärr vara gångbart i vissa regioner. I flera länder så är aborter lagliga i olika variationer.

Det finns en uppsjö av överträdelser och allt handlar om att vi gör skillnad på människovärdet hos olika individer. Svarta, judar, fysiskt och mentalt funktionsnedsatta, ofödda barn och andra som vi sett vara annorlunda alla dessa har i olika tider och olika kulturer inte haft något värde. Vi ser inte på en del personer som riktiga människor och konsekvensen blir att vi har rätten att ta livet av dessa. Det ironiska är att det aldrig drabbar de som stiftar lagarna.

Även om krig är någonting fruktansvärt, så skriver vi krigslagar för att vi ska ”sköta oss” när vi krigar, vilket är en intressant tanke. Detta för att skydda icke vapenbärande befolkning, som trots alla dessa lagar ofta drabbas hårt i alla fall. Detta visar på hur viktigt vi tycker det är att skapa ett människovärdigt samspel mellan både individer och stater, även under svåra förhållanden.

Om vi återgår till den berättelsen som jag startade med, så ser vi att det har en betydelse vilken grund man bygger lag och rätt på. Vi kan konstatera att allt inte blir bra trots att vi lever under den bästa av förutsättningar – i en demokrati.

Med detta vill jag säga att det är viktigt att man bygger lag och rätt på en större och bredare grund än att sätta upp fingret i luften och känna vilket håll som det blåser åt. Detta är något som jag tror Kristna Värdepartiet har alla förutsättningar att lyckas med.

 

roger

Roger Gillberg
Talesperson Lag och rätt

 

Detta inlägg publicerades i Lag och rätt, Uncategorized. Bokmärk permalänken.