En lärarstuderande reagerar

student-2052868_1920

För några dagar sedan publicerade Morgonbladet vår debattartikel om våldet i skolan. En lärarstuderande hörde av sig.

Jag har nyligen börjat plugga till lärare och ni sätter ord på de farhågor som jag känner inför min kommande lärarprofession. /…/ Under min tid i skolan har jag  blivit förfärad över hur lite respekt eleverna har till vuxna inom skolan, läraren förväntas bli en lekkamrat till barnen istället för en lärare åt eleverna./…/ Jag har förståelse för att det finns elever som har behov av extra resurser, emellertid funderar jag över om det inte har brustit någonstans i systemet när det plötsligt tycks behövas elevassistenter i var och varannan klass. Är det endast elevassistenter som är lösningen? /…/ Även för mig är det helt obegripligt att eleverna inte får lära sig att ta konsekvenserna för sina egna handlingar. Tio Guds budord är mer nödvändiga idag än vad de har varit någonsin tidigare.

Ni behövs i svensk politik för att ruska liv bland våra folkvalda politiker. /…/ Lycka till i valrörelsen!!

Läget idag är att det råder lärarbrist i skolorna samtidigt som en stor del av de lärarstuderande hoppar av utbildningen. Orsakerna till avhoppen kan vara varierande, men det är rimligt att anta att den tuffa miljö som ofta råder i skolan idag avskräcker många. Självklart är det i alla yrken skillnad mellan teori och praktik, mellan vad som lärs ut på utbildningen och hur det ser ut ”på golvet”. Det är alltid omtumlande att komma ut i verkligheten. Men det är tråkigt att en studerande redan i början av utbildningen ska känna oro för det framtida yrkeslivet. Från djupet av våra hjärtan önskar vi den här personen, och alla som läser på lärarutbildningen, ett varmt lycka till. Läraryrket är fantastiskt, och den situation som vi har i skolan idag behöver inte råda för evigt. Med kloka reformer kan vi forma en sådan skola som alla – lärare, elever och föräldrar – vill ha.

 

 

a

Annette Westöö

Lärare och talesperson för området Staten och familjen

talespersoner

Lars Borgström
Lärare och skolpolitisk talesperson

 

Detta inlägg publicerades i Utbildning för barn. Bokmärk permalänken.