Våra äldre samhällsbyggare

hands-981400_1920

Jag upplever allt starkare att vårt samhälle håller på att devalvera människovärdet. Det påverkar inte minst synen på våra äldre medborgare, de som så illa kallas ”fattigpensionärer”. Ordet i sig är nedvärderande anser jag. Vad är det som gör att den statliga garantipensionen inte räcker till? Jag träffar många i den gruppen i mitt arbete som socialarbetare inom en kyrklig organisation. Vid samtal kommer det fram att det funnits en lång tids sjuklighet och därför inte ork att jobba heltid. Sjukpenning har övergått till sjukersättning, vilket gjort att inkomsten kan vara mer än halverad mot motsvarande heltidsarbete.

Jag möter också änkor vars män varit den som jobbat utanför hemmet medan kvinnan varit hemma med barnen och sent kommit ut i arbetslivet. Vid männens frånfälle blir kvinnan ensam betalande för hushåll och boende med sin mycket låga pension.

Garantipensionen är idag 7952 kr minus skatt, för ensamstående. Enligt EU-kommissionens egen statistik hamnar 328 000 svenska pensionärer under gränsen för relativ fattigdom. I åldersgruppen 75 år och äldre lever 24,5 procent under EU:s gräns för risk för relativ fattigdom.

Kvinnor över 75 år är överrepresenterade. Där har nästan 31,5 procent en inkomst under den relativa fattigdomsgränsen.

Kristna Värdepartiet vill höja garantibeloppet till 13 500 kr och helt ta bort skatten. Det förslaget skulle höja netto ca 2000 kr om man jämför med en uträkning gjord för baspensionären på min pension.se. Där är pension efter skatt uträknad till 11 300kr (med bostadstillägg 13 100 kr).

Uträkningen med hyra, mat, hygien, tandvård plus småposter på det nödvändiga – utan någon lyx – slutar på 11 610kr. Då blir det kvar 1490kr.

Det finns all anledning att rösta på Kristna Värdepartiet, då vi värnar om den enskilde och värdesätter våra äldre medborgare. De som byggt välfärden borde också få njuta av den!

Karin Hansson Lindgren

karin

 

Detta inlägg publicerades i Trygghetssystem. Bokmärk permalänken.