Vad krävs det av luftvärnssystem och vilka olika roller har de?

Regeringen har nu i veckorna som har gått definitivt beslutat sig för att köpa in luftvärnssystem med lång räckvidd. Det såg i alla fall tidigare ut att bli det amerikanska Patriotsystemet (170 km maxräckvidd, förmodligen mindre på lägre höjd) som vann över det fransk-italienska Aster-30 också kallat SAMP/T (50 km räckvidd mot mål under 3000 m höjd och 120 km räckvidd mot mål över 3000 m höjd). Patriot har längst räckvidd av de två olika systemen. Men Aster-30 är billigare och mer optimerad (även om den inte är riktigt färdigutvecklad) eftersom Aster-30 kan brukas mot den ballistiska (dvs. en robot i en kastbana ovanför atmosfären) markmålsroboten Iskander-M såväl som mot kryssningsrobotar, flyg och helikoptrar.

Om Patriot ska ha en rimlig chans att bemöta Iskander-M så behövs det nog två helt olika robottyper, Patriot PAC-2 för aerodynamiska mål på mer normala höjder, och Patriot PAC-3 för ballistiska mål. De har helt olika prestanda så de går inte att optimera ett system, utan båda systemen krävs troligtvis.

Aster-30 blir alltså bättre och billigare och det behöver inte vara en nackdel att den har nästan 50 km kortare räckvidd än Patriot PAC-2, eftersom jordens krökning gör att ryska flygplan om de vill ändå kan gå in för landning genom att vid inflygningen flyga i radarskugga mot Visby flygplats på ~400 m höjd utan att upptäckas, om Patriot PAC-2 systemet med radar finns i Västervik eller på Öland 100 km därifrån. Att använda luftvärnssystem offensivt gör man inte gärna, det är mer av ett defensivt vapen. Ju närmre robotsystemet står fiendens måltavla desto bättre kan man säga.

Av denna anledning och därför att vi måste koncentrera oss på att vinna ett krig som med all sannolikhet åtminstone delvis kommer att föras mot oss på ön Gotland så behöver vi kunna försvara våra luft- och markförband med ett optimerat luftvärnssystem som Aster-30, vid den bas vi kommer att använda bland annat vid Visby flygplats på Gotland.

Aster-30 blir billigare, optimerad och förmodligen bättre än Patriot. Det var det robotsystemet Försvarets Materielverk (FMV) ville ha. Det är också så att vi gynnar svensk industri, dvs. SAAB, därför att vi med Aster-30 kan integrera svenska moderna radarsystem av högsta kvalitet till robotsystemen. Det kan vi inte med Patriot som har s.k. svarta lådor för all elektronik. Dessa lådor får inte öppnas upp av oss för service eller någon annan anledning eftersom USA vill skydda sin teknik.

Det är idioti att välja Patriot PAC-2 och Patriot PAC-3 av ovan nämnda anledningar.

Men jag tror att det behövs flera olika system för att möta olika typer av hot. Närskyddsluftvärn för Aster-30 utgörs av Luftvärnskanonvagn 90 som vi redan har. Sedan behöver vi köpa in brigadluftvärn typ IRIS-T SL med medellång räckvidd som skydd för våra stridsfordon och stridsvagnar mot helikoptrar och flyg. Detta skulle vara optimalt.

Roger M. Klang, försvarspolitisk talesperson

Detta inlägg publicerades i Försvar. Bokmärk permalänken.