Om Trump kan så kan vi!

Det osannolika har inträffat. Donald Trump har vunnit presidentvalet i USA 2016. Såvitt vi vet var det ingen analytiker i Sverige – och förmodligen inte i Europa heller – som förutsade detta. Ändå hände det!

Man kan undra hur den korrekta eftervalsanalysen ser ut. Hur kunde Trump övertyga så många att rösta på honom? Varför lyckades inte Clinton att mobilisera tillräckligt många kvinnor, latinos och svarta? Vi vet inte, och förmodligen vet ingen.

Men några saker kan vi nog säga med relativt stor säkerhet. Många amerikaner är trötta på det politiskt korrekta etablissemanget. Och man är inte bara lite trött på det. Man är så urless på det att man är villig att sätta en buffel som Trump i förarsätet. Förmodligen har USA aldrig varit så här splittrat sedan det amerikanska inbördeskriget på 1860-talet.

Vi ser liknande tendenser i Europa. Ett mer traditionellt tänkande som tar spjärn mot familjen eller nationen står mot en allt mer långtgående individualism, vare sig den är höger eller vänster. Både i USA och Europa är det allt fler som tänker att ”nu får det vara nog!”

I Sverige är det Sverigedemokraterna som fångat upp denna opinion. I hög grad är det en arbetarklass – i den mån en sådan nu finns – som med stigande förakt ser på hur en självutnämnd god ”elit” kör över allt vad tradition och bondförnuft heter – allt i den befriande individualismens namn.

Vi tror att denna ”politiskt inkorrekta” opinion skulle må bra av ett parti som vårt. Ett parti som är fast förankrat i den värdegrund som synligt och osynligt påverkat svensk kultur och politik i mer än tusen år. De kristna värderingarna och den kristna människosynen är en del av Sveriges fundament. Det är ofrånkomligt. Men få vill erkänna den enorma påverkan som kristen tro och kristna värderingar haft på västvärlden och Sverige. Ännu färre vill stå upp för dessa värderingar på ett konsekvent, uthålligt och radikalt sätt. Men det vill vi. Det är därför Kristna Värdepartiet existerar.

Politik är det möjligas konst. Det som kan tyckas omöjligt går ibland att förverkliga. Trump har just bevisat det. Därför vill vi tro att vi kan bli ett parti som kan få en reell påverkanskraft i och med valet 2018. Visst finns det många saker som skiljer oss från Trump. Vi står för mycket tydligare kristna värderingar än vad han gör – både i sin politik såväl som i sin person. Trump har snuskigt mycket pengar, medan vi har löjligt lite av den varan. Men en sak har vi gemensamt med Trump. Vi är ”outsiders”, och knappast någon tror att vi har en politiskt framtid. Därför önskar vi bli inspirerade av Trumps triumf. Kan han så kan vi!

Mats Selander, ordförande för Kristna Värdepartiet

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.