Vi älskar Sverige

De oerhört tragiska händelser som inträffade i vår huvudstad i fredags (7/4) har inte lämnat någon oberörd. Den typ av attacker som vi sett i andra europeiska storstäder, och som tyvärr närmast är vardagsmat i Israel, har till slut nått också oss. Nu upprepas som ett mantra att vi inte ska vara rädda och att vi ska reagera med kärlek, inte hat. Och det är sant! Det är av största vikt att vi behåller lugnet och inte fångas i irrationell rädsla, och att det faktum att förövaren har utländsk och muslimsk bakgrund inte driver oss ut i någon allmän främlingsfientlighet. Men det är inte samma sak som att fortsätta som vanligt. Terrorism och islamism kommer inte att försvinna för att vi blundar och låtsas som att det inte finns.

Vi i Kristna Värdepartiet förordar en begränsad stat. Vi menar att staten inte har rätt att kontrollera alla områden av medborgarnas liv och inte heller har skyldighet att tillgodose medborgarnas alla behov. En sak som staten emellertid ska göra, är att skydda medborgarna från inre och yttre fiender. Sverige har en längre tid varit oförsiktiga när det gäller både det yttre och det inre försvaret. Vårt militära försvar har nedrustats in absurdum, våra poliser kämpar med dåliga arbetsvillkor och vansinniga omorganiseringar, och migrationspolitikens område har länge präglats av naivitet. Vi har under många år haft dålig kontroll över vilka individer som korsar våra gränser och uppehåller sig i landet. Den släpphänta behandling av de som stödjer eller väljer att ansluta sig till terrororganisationer, som vi sett de senaste åren, är också skrämmande. Likaså har rädslan att uppfattas som rasist hindrat många från att tala klarspråk om islamismen.

“Vi har varit naiva”, sa Stefan Löfven. Och det har “vi” sannerligen varit – i alla fall de politiker som har styrt vårt land – men då är det av yttersta vikt att “vi” inte fortsätter att vara det. Stärk vårt försvar, skjut till avsevärt större resurser till polisen och skärp kontrollerna av våra gränser. Ingen rast, ingen ro förrän varenda terrorist och terrorsympatisör har förstått att det inte finns någon som helst utrymme för dem i det här landet.

Jag är medveten om att somliga som säger sig vilja utgå från den kristna etiken tvekar inför sådana ord. Det kan uppfattas som hårt och hjärtlöst. Men det är inget kristet med att vara naiv och undfallande. Det är inget kristet med att stå och se på när oskyldiga människor drabbas av våld och terror. Det är inget kristet när de starka försummar att försvara de svaga.

Vi står för ett civiliserat samhälle. Vi tror att man kan skilja på sak och person. Vi tror att det är möjligt att visa respekt och medmänsklighet gentemot de människor som sökt sig hit från krig och förföljelse och samtidigt vara väldigt tydliga med vilka beteenden som inte är acceptabla i vårt land. Vi tror att man kan kombinera hjälp till de ungdomar som är vilsna och ute på en farlig väg, med kraftig gränssättning och hårda straff för kriminella handlingar. Vi tror att öppenhet, fredsvilja och vänskap gentemot andra folk och länder mycket väl kan kombineras med ett starkt eget nationellt försvar.

Vi älskar Sverige. Det kan man göra fullt medveten om vårt lands fel och brister, också i ett historiskt perspektiv. Vårt folk är värt att försvara, vårt arv är värt att bevara. KV är ett litet parti, men vi kan lova att vi kommer att göra allt vi kan för att så ska ske.

Annette Westöö

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.