Manifestet och familjen

Photo by Anna Shvets on Pexels.com

Melinda Andersson Engström, 21 år, är sekreterare i det till Kristna Värdepartiet knutna kvinnonätverket Qvinna. Efter ett av nätverkets möten skrev hon följande reflektion.

Vi pratade om att vänsterpolitik ofta leder till att kärnfamiljen försvagas och ringaktas. Vänstern lägger ofta stor vikt vid samhällelig barnuppfostran och mindre vikt vid föräldrarnas roll som uppfostrare.

Om man vet vad som står i Kommunistiska manifestet är det inte så konstigt.

Det Kommunistiska manifestet är en skrattretande liten skrift på ca 100 sidor, första gången utgiven år 1848 av Karl Marx och Friedrich Engels, men Marx anses ha varit den huvudsaklige författaren. Manifestet skall förklara vad kommunism går ut på, men för mig som egentligen inte är så politiskt bevandrad framstår det mest som en röra av orden ”borgare” och ”proletariat”…särskilt som jag läste den här skriften som 17-åring. Något som sticker ut är emellertid raderna om familjen, något som kommunisterna säger sig vilja avskaffa:

Familjens upphävande! Även de radikalaste beskärmar sig över denna skändliga avsikt hos kommunisterna. Varpå vilar den nuvarande, den borgerliga familjen? På kapitalet, på det enskilda förvärvet. Fullständigt utvecklad existerar den blott för bourgeoisin, men den finner sin komplettering i den tvungna familjelösheten hos arbetarna och i den offentliga prostitutionen. Den borgerliga familjen bortfaller naturligtvis samtidigt med denna dess komplettering, och båda försvinner i och med kapitalets försvinnande

(Kommunistiska Manifestet på svenska, kap. 2, ”Proletärer och kommunister”).

Fortsätter man läsa ser man även att kommunisterna vill ersätta familjens uppfostran med samhällets.

Intressant är att familjen betecknas som något enbart tillhörande borgarklassen.

Jag tror inte alls att alla som är politiskt vänster har detta ”familjens upphävande” som mål. Till och med i manifestet står det ju att ”även de radikalaste” förargar sig över detta förslag. Många som är vänster idag har nog inte heller läst det Kommunistiska manifestet.

Dock är det i mångt och mycket denna skrift och idéerna däri som ligger till grund för vänsterns sociala ideal. Frukten faller inte långt från trädet. Dessa rader om familjens upphävande är värda att ha i åtanke när vi ser samhällets förhållningssätt till familj och barn. Just nu har vi en högerregering, men vi får inte glömma att vänstern haft makten under stora delar av vår demokratiska historia. Med tanke på detta är det inte konstigt att samhället byggts upp delvis på vänstervärderingar.

Detta är inte menat som någon personlig anklagelse mot socialdemokrater utan bara en observation av vad som står i den text som ligger till grund för deras ideologi, samt vad det kan ha och har haft för konsekvenser i samhället.

Melinda Andersson Engström

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.